van_dorland_header.jpg

Mijn airco stinkt. Hoe komt dat?

Hoe kan een airco gaan stinken?

De airco haalt vocht uit de omgeving. Dit loopt via de verdamper door de afwatering naar buiten. Het vocht en de temperatuurverschillen maken van de verdamper een kweekbak van schimmels en bacteriën, waardoor lucht muf kan gaan ruiken. Hier valt wel wat tegen te doen.

We adviseren de airco ‘droog weg te zetten’. Dit doe je door een paar minuten voor het bereiken van uw bestemming de airco uit te schakelen en vervolgens de temperatuur en de ventilator een paar standen hoger te zetten. Zo krijgt de verdamper kans om op te drogen. Dit zal de aangroei van bacteriën sterk  verminderen.

Mijn airco stinkt. Wat nu?

Als de lucht tóch gaat stinken, kun je een spuitbus met reinigingsmiddel gebruiken. Dit is eenvoudig toe te passen. Maar het werkt slechts voor korte duur en het toevoegen van een luchtje maskeert het echte probleem. We kiezen hier dan ook niet voor.

De beste oplossing is de airco te laten reinigen. Dit kan op diverse manieren, afhankelijk van de auto en de wensen van de klant.

Voor het verfrissen van de airco bestaan de volgende methoden:

  • reinigen met ozon
  • mistbehandeling
  • schuimbehandeling

Het reinigen van de airco met ozon

Dit is de meest effectieve en milieuvriendelijkste methode. Deze reinigt het hele aircosysteem, inclusief het kachelhuis. Ozon komt voor in de vrije natuur en is als molecuul zeer instabiel. Het gaat daarom heel eenvoudig verbindingen aan met de aanwezige schadelijke moleculen. Hierdoor komt een oxidatieproces op gang waarin de schadelijke moleculen zichzelf afbreken.

Het reinigen van de airco met een mistbehandeling

Deze methode wordt ook wel ultrasoon aircoreinigen genoemd. We gebruiken hiervoor een mistapparaat en een speciaal reinigingsmiddel. In het apparaat komt het middel in aanraking met een plaat die op zeer hoge frequentie trilt (ultrasoon). Dit heeft als gevolg dat het reinigingsmiddel wordt verneveld, vandaar de naam. Bij een interieurtemperatuur van ongeveer 22 graden en de ventilator op stand 2 laten we deze nevel 15 minuten door het kachelhuis en de auto circuleren. Schimmels en bacteriën lossen hierdoor op.

Het reinigen van de airco met schuim

Vooral bij oudere auto’s is ook nog een schuimbehandeling mogelijk. Dit is het reinigen van de verdamper zelf. Hierbij krijgt de verdamper een soort schuimbad dat bacteriegroei grondig aanpakt. Afhankelijk van de auto kan dit een prima keuze zijn, maar dit kan alleen als we eenvoudig bij de verdamper kunnen komen. Bij moderne auto’s zit de verdamper vaak diep weggestopt, waardoor je het risico loopt met een schuimbehandeling andere componenten of gevoelige elektronica te beschadigen. Bovendien is deze methode arbeidsintensief. We adviseren het niet.

Prijzen airco reinigen

  • Ozonbehandeling € 40.- incl. Btw
  • Mistbehandeling € 40.- incl. Btw
  • Schuimbehandeling € ??

Bij zeer intensieve vervuiling is het mogelijk deze twee behandelingen te combineren. De prijs hiervoor bedraagt € 70.- incl. btw. De ozonbehandeling is ook aan te bevelen bij rooklucht, brandlucht en schimmels. Bij overgevoeligheid voor bepaalde stofjes (allergieën) kan het nuttig zijn de airco preventief te laten reinigen. Dit kan vervelende luchtjes en klachten voorkomen.